• Uncategorized
Uncategorized 24/02/2023

Huisprijzen stijgen fors: zo veel kost een woning nu in antwerpen

Huisprijzen stijgen fors: zo veel kost een woning nu in antwerpen

Gemiddeld kost een woonhuis in België nu 220.920 euro, een villa 362.829 en een appartement 225.171 euro. In Vlaanderen bleef de gemiddelde prijsstijging in de eerste zes maanden beperkt tot 4,2 procent voor een 

uis en 3,8 procent voor een villa, tot respectievelijk 233.382 euro en 381.590 euro. Appartementen werden nauwelijks duurder (+0,6 procent), tot 229.442 euro.De goedkoopste gemeenten van ons land bevinden zich allemaal in Wallonië. In Vlaanderen is het goedkoopst wonen in Ronse, Menen en Heers. De duurste gemeenten bevinden zich vooral in en om Brussel, voor Vlaanderen gaat het dan weer om Kraainem, Sint-Martens-Latem en Hoeilaart.

Hoeveel kost een woning in Antwerpen?

In de eerste zes maanden van 2017 bedroeg de gemiddelde prijs van een woonhuis hier € 256,899. Een jaar eerder in diezelfde periode was dat € 255,365. Dat is een stijging van 0.60 %.

“Dat verrast ons niet”, zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van de Belgische notarissen. “Door de aanhoudende lage rente gaan jonge gezinnen tegenwoordig gemakkelijker op zoek naar heel recente woningen. In diezelfde categorie lopen ze nu ook een grotere groep kandidaat-kopers tegen het lijf die zo’n huis als een interessante belegging beschouwen. Zo zijn er voor één pand plots heel wat meer gegadigden, en dat drijft de prijs omhoog.”

Dat beaamt ook Filip Dewaele van Dewaele Vastgoedgroep, een van de grootste makelaars van ons land. “We hebben duidelijk een toename gezien aan kandidaat-kopers ouder dan 40 jaar die een som tussen 200.000 à 250.000 euro bij elkaar hebben gespaard of geërfd, en dat niet op een spaarboekje willen laten staan. Daar brengt hun geld niets meer op. Door een huis te verhuren, kunnen die beleggers op een rendement van zo’n 3 procent rekenen. Als het om een recente woning gaat, is de kans op grote kosten in de eerste tien jaar bovendien klein. Wij denken dat het opbod tussen die beleggers en jonge gezinnen blijft aanhouden zolang de rente laag blijft.”

En dat kan nog even duren. Econoom Tom Simonts (KBC) verwacht dat de hypotheek¬rente mogelijk pas eind 2018 licht zal beginnen te stijgen. “Met allicht een versnelling in 2019”, zegt hij. Intussen merken de notarissen nog een verdere, lichte prijsstijging op in de compromissen die ze de voorbije maanden onder ogen hebben gekregen. Voorlopig heeft dat geen invloed op de verkoop van huizen. “In 2016 beleefden we een recordjaar met ruim 220.000 vastgoedtransacties”, aldus Bart Van Opstal. “De cijfers van het eerste semester van dit jaar geven aan dat dit record in 2017 kan worden verbroken.”

Makelaar Dewaele maakt zich alvast geen zorgen dat jonge gezinnen zullen afhaken. “De lage rente geeft hen koopkracht. Misschien zullen ze al eens de duimen moeten leggen voor een belegger, maar lang niet altijd.”

Bron: Het Nieuwsblad 
Photo via Visualhunt“>Visualhunt