• Uncategorized
Uncategorized 10/06/2023

‘Schoonste gebouw van stad’ te koop voor 1,5 miljoen euro

‘Schoonste gebouw van stad’ te koop voor 1,5 miljoen euro

In 2019 was het een van de vijf genomineerden voor ‘Het schoonste gebouw van Antwerpen’, nu staat Noordpoort in de Dambruggestraat te koop voor 1.475.000 euro. Het gebouw wordt op dit moment gebruikt als fotostudio, evenementenruimte en co-workingplek.

In maart vorig jaar opende publiciteitsfotograaf Bart Peeters Noordpoort, een industrieel pand met vergaderruimtes, een fotostudio en co-workingplekken. “In eerste instantie was ik op zoek naar een mooie fotostudio, die zoektocht liep een beetje uit de hand toen ik dit gebouw tegenkwam”, vertelt Bart Peeters. “Dit oude onderstation voor elektriciteitsbedeling was zo’n indrukwekkend pand dat ik het heb gekocht en verbouwd.”

Bescheiden voorgevel

Het gebouw heeft een totale oppervlakte van 860 vierkante meter en werd helemaal gerenoveerd met respect voor het verleden. De vroegere transformatorzalen worden nu gebruikt door co-workers voor vergaderingen en evenementen. De gele bakstenen poort aan de straatkant oogt bescheiden, maar daarachter liggen de indrukwekkende ruimtes met hoge plafonds. In de kelder maakten de greppels en gaten voor accumulatoren plaats voor een ontspanningsruimte met planten, een klein riviertje en een vijver. Bart Peeters: “Het is in april vorig jaar geopend en wordt intensief gebruikt. Voor mij werd het alleen te zwaar, omdat ik sindsdien twee jobs combineer: Noordpoort en mijn werk als marketingfotograaf. Dat was niet meer haalbaar. Daarom verkoop ik het nu.”

Uniek pand

Makelaar Alain Strijbosch van Immo Bib was ook onder de indruk toen hij het pand voor het eerst bezocht. “Dit soort gebouwen kom je niet snel tegen in Antwerpen. Het heeft veel uitstraling en ademt historie. Ik zie zowel mogelijk heden voor kantoren, wonen, evenementen of een horecazaak. De ruimtes zijn heel polyvalent. Nu zijn er een paar dagen per week studenten aan het blokken. Als er de dag erna een evenement plaatsvindt, kun je de grote tafel met een katrolsysteem wegrollen.” Bart Peeters hoopt dat de nieuwe eigenaar net zo gecharmeerd is van het gebouw als hij. “De geschiedenis en het karakter zijn heel bijzonder. Daarop heb ik het ook zo gerestaureerd dat de vroegere functie van het pand zichtbaar is gebleven.” Deze week kwamen er al geïnteresseerden kijken. Alain Strijbosch: “Het zit in een hogere prijsklasse, dit type panden staat vaak langer te koop. Maar net zo goed vinden we snel een koper omdat het zoiets unieks is. Dat is moeilijk te voorspellen.”

Artikel van Maaike Floor, Gazet van Antwerpen