• Vastgoed
Vastgoed 09/03/2024

Wat kost het om een woning te verkopen?

Wat kost het om een woning te verkopen?

Het verkopen van een woning kan een opwindende, maar ook een uitdagende onderneming zijn. Naast het vinden van de juiste koper en het bepalen van de verkoopprijs, moet je als verkoper ook rekening houden met verschillende kosten die gepaard gaan met het verkoopproces. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste kosten die je kunt verwachten bij het verkopen van een huis in Vlaanderen in 2024.

1. Notariskosten:

Bij het verkopen van een woning in Vlaanderen komen notariskosten kijken. De notaris zal verschillende administratieve taken uitvoeren, zoals het opstellen van de verkoopakte en het regelen van de nodige documenten. De kosten hiervoor zijn meestal vastgesteld en kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de verkooptransactie.

2. Registratierechten:

In sommige gevallen kunnen er registratierechten verschuldigd zijn bij de verkoop van een woning. Dit is voornamelijk van toepassing als de woning binnen de vijf jaar na aankoop opnieuw wordt verkocht. De registratierechten worden berekend op basis van de verkoopprijs van de woning en kunnen verschillen afhankelijk van de regio en andere factoren.

3. Eventuele herstellingskosten:

Potentiële kopers zullen waarschijnlijk een grondige inspectie van de woning uitvoeren voordat ze tot aankoop overgaan. Als er tijdens deze inspectie problemen aan het licht komen die moeten worden opgelost, kunnen de kosten hiervoor voor rekening van de verkoper komen. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de aard en omvang van de vereiste reparaties.

4. Energielabel, asbestattest en elektriciteitsattest:

Sinds 1 januari 2022 is het verplicht om bij de verkoop van een woning in Vlaanderen een geldig energieprestatiecertificaat (EPC), asbestattest en elektriciteitsattest te hebben. Dit geeft potentiële kopers inzicht in de energiezuinigheid van de woning en eventuele aanwezigheid van asbest. De kosten voor het verkrijgen van deze attesten zijn voor rekening van de verkoper.

5. Overige kosten:

Naast bovengenoemde kosten kunnen er nog andere kosten zijn die gepaard gaan met het verkopen van een woning, zoals advertentiekosten, kosten voor het opstellen van een verkoopdossier, en eventuele financieringskosten als je nog een hypotheek hebt op de woning.

6. Makelaarskosten:

Last but not least, makelaarskosten kunnen van toepassing zijn als je ervoor kiest om een makelaar in te schakelen om je woning te verkopen. Ons kantoor biedt gelukkig een unieke formule aan voor het verkopen van woningen. Benieuwd naar ons geheim ingrediënt? Contacteer ons snel voor een vrijblijvend gesprek.

Al met al is het belangrijk om een goed beeld te hebben van alle kosten die komen kijken bij het verkopen van een woning. Door je vooraf goed te informeren en eventueel advies in te winnen bij een professional, kun je verrassingen voorkomen en het verkoopproces soepel laten verlopen.